Στην Ήπειρο υπάρχει οινοποιητική δραστηριότητα στούς νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.Πιό συγκεκριμένα στις περιοχές Ζίτσας,Μετσόβου,Φιλιατών. Η γηγενής και πλέον χαρακτηριστική ποικιλία οίνου είναι η φημισμένη Ντεπίνα,που καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας.Από την Ντεπίνα παράγονται και οι μοναδικοί φυσικοί αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνοι της Ηπείρου αλλά και εξαιρετικό τσίπουρο.Άλλες ποικιλίες είναι οι ερυθρές Μπεκιάρι και Βλάχικο.Στήν περιοχή του Μετσόβου βρίσκεται ο ορεινότερος αμπελώνας όλης της Ελλάδος σε υψόμετρ0 900-1000 μέτρων.Σε αμπελώνες της περιοχής του Μετσόβου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ποικιλία Cabernet Sauvignon από την οποία και σήμερα παράγονται εξαιρετικοί οίνοι χαρακτηριστικοί της ποικιλίας.
2 thoughts on “Οίνοι & αποστάγματα Ηπείρου”