Ζυμαρικά – όσπρια – ρύζι

Ζυμαρικά,όσπρια, ρύζι από ελληνικές εταιρείες και έλληνες παραγωγούς για τις διατροφικές μας ανάγκες.Ας έχουμε κατά νού ότι δυστυχώς αυτή η ευλογημένη χώρα που λέγεται Ελλάδα ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΟΣΠΡΙΩΝ που να καλύπτουν την εγχώρια κατανάλωση.Άμεση συνέπεια αυτού είναι, σε κάποιες περιπτώσεις η πρώτη ύλη να είναι εισαγόμενη. Αυτό αναφέρεται συνήθως στις συσκευασίες των προϊόντων και πρέπει είναι να το ελέγχουμε.Φυσικά καλό είναι να προτιμούμε τα ελληνικής παραγωγής και ιδιαίτερα αυτά από τους τοπικούς παραγωγούς.Τα τελευταία χρόνια γίνεται κάποια προσπάθεια να αυξηθούν οι ποσότητες των παραγομένων στην Ελλάδα.Σε αυτό συμβάλλουν και οι τοπικοί παραγωγοί αλλά και μερικές εταιρείες τυποποίησης και συσκευασίας.Όσον αφορά στο σιτάρι στο σκληρό τουλάχιστον έχουμε αυτάρκεια.Μακάρι με αφορμή την οικονομική κρίση η ελληνική γεωργία να φτάσει σε επίπεδα που να μπορεί να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της χώρας σε αυτό τον τομέα.Τέλος ας έχουμε κατά νού, ότι το  διαδίκτυο μάς δίνει τη δυνατότητα άμεσης επαφής με τους τοπικούς παραγωγούς και εταιρείες  οπότε μπορούμε να ρωτήσουμε σχετικά με τα προϊόντα τους και ακόμη να  αγοράζουμε απευθείας.Στο σημείο αυτό ας  θυμηθούμε τον Ξενοφώντα ο οποίος στον “Οικονομικό” του πλέκει το εγκώμιο της γεωργίας.

 ” Kαλῶς δὲ κἀκεῖνος εἶπεν ὃς ἔφη τὴν γεωργίαν
  τῶν ἄλλων τεχνῶν μητέρα καὶ τροφὸν εἶναι.
  Eὖ μὲν γὰρ φερομένης τῆς γεωργίας
  ἔρρωνται καὶ αἱ ἄλλαι τέχναι ἅπασαι,
  ὅπου δ’ ἂν ἀναγκασθῇ ἡ γῆ χερσεύειν,
  ἀποσβέννυνται καὶ αἱ ἄλλαι τέχναι
  σχεδόν τι καὶ κατὰ γῆν καὶ κατὰ θάλατταν. “
ΧΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ (5.17)

Ζυμαρικά 

Όσπρια20 thoughts on “Ζυμαρικά – όσπρια – ρύζι

 1. Καλησπερα! Για οσους περνουν απο τα Κουφαλια Θεσ/νικης προτεινω φακες ΕΛΠΙΔΑ απο ντοπιο παραγωγο. Βραζουν ευκολα και ειναι πεντανοστιμες.

  • Καλή χρονιά Βασιλικη,
   αν έχεις και κάποια στοιχεία του παραγωγού για τις φακές “ΕΛΠΙΔΑ” μπορείς να τα στείλεις να τα καταχωρήσουμε,ώστε να επικοινωνεί κανείς άμεσα με τον παραγωγό.Δεν ειναι απαραίτητο να έχει ιστοσελίδα,αρκεί να έχει τηλέφωνο ή/καί e-mail κι επίσης άν υπάρχει κάποιο λογότυπο ή φωτό από συσκευασίες.
   Μπορείς αν τα στείλεις στο agorazoellinika@freemail.gr.
   Σε ευχαριστούμε.

   • ΕΛΠΙΔΑ ΕΛΛΑΣ
    ” Δ. ΔΟΡΟΥΚΑΣ & Υϊοί Ο.Ε. ”
    ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ 74
    ΚΟΥΦΑΛΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Τηλ. & Fax 23910 51382
    doroukasg@in.gr

   • Τί ἀκριβῶς παράγει ἡ ἐταιρεία καί ποῦ;
    Ἄν θέλετε δῶστε μας περισσότερα στοιχεῖα
    καί κάποια κάποια εἰκόνα μέ τά προϊόντα
    ἤ τουλάχιστον σῆμα – λογότυπο μέσω τοῦ e-mail
    agorazoellinika@freemail.gr.

   • They don’t seem to have a company web page.
    I found this:
    ΕΛΠΙΔΑ ΕΛΛΑΣ – Δ. ΔΟΡΟΥΚΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε.
    http://www.stigmap.gr/view91119-d-doroukas-yioi-o-e-elpida-ellas-thessaloniki-koufalia.html
    “ΟΣΠΡΙΑ – ΡΥΖΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ (χυλοπιτες, τραχανας, κους κους) – ΗΛΙΕΛΑΙΟ – ΑΡΑΒΟΣΙΤΕΛΑΙΟ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ – ΕΛΙΕΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.”

  • Αγαπητέ κ.Παπαχρήστου,
   Γιατί , η εταιρεία ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ είναι μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση και μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη.Δηλαδή το ότι μία ελληνική εταιρεία αντιπροσωπεύει και κάποια ξένα προϊόντα για εσάς την καθιστά ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ; θεωρούμε υπερβολική αυτή τη θέση σας.
   Αν προσέξατε δεν έχουμε στο ιστολόγιό μας εικόνες από εισαγόμενα προϊόντα ακόμη κι αν αντιπροσωπεύονται από ελληνικές εταιρείες.Άλλωστε μπορούμε πολύ απλά να προτιμούμε τα αντίστοιχα ελληνικά αντί της Heinz.
   Είναι τόσο απλό.

  • It’s a private label for:
   Global Synergy Buying Group
   Η Global Synergy Buying Group Α.Ε. (GSBG) συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Είναι θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. και έχει έδρα της τη Θεσσαλονίκη.
   http://www.gsbuyinggroup.gr/el/etairia-gsbg/etairiko-profil-gsbg

   But is the factory making the pasta Greek? Is it in Greece?
   It appears to me that many companies are riding the “Buy Greek Products – Support the Greek Economy – Made in Greece” wave.

 2. What about these guys?
  ” ΜΑΚΒΕΛ” (Μακαρονοποιία Βορείου Ελλάδος)
  http://promahi-nea.blogspot.gr/2013/04/eurimac.html

  On the company web page it says “Συνεργασία με την Ιταλική εταιρία PAGANI” since 1990.
  http://www.eurimac.gr/company.html
  But what percentage of the company is Greek? I don’t know.
  They claim to use 100% Greek Wheat though.

 3. Μέχρι πριν 1,5 -2 χρόνια ή εταιρεία 3 αλφα στα φασόλια τα μέτρια έγραφε στο πίσω μέρος της συσκευασίας εισαγόμενα.τώρα δεν γράφει τίποτα.λόγω του επαγγέλματος μου (παντοπώλης) και της μεγάλης μου ανάγκης για ελληνικά προϊόντα μετά από ερωτήσεις σε προμηθευτές και εμπόρους γενικότερα που εμπιστευομαι μάθαμε πως τα φασολια αυτά είναι τα γνωστά σε όλους στον χώρο και μή φασόλια Καναδά.

 4. η Primo Gusto είναι Ελληνική εταιρία ?
  Έχουνε περάσει τρία χρόνια από την ανάρτηση. Μήπως πρέπει να βγει νέος κατάλογος με Ελληνικά προϊόντα και εταιρίες Ελληνικές ?
  Τα πράγματα αλλάζουν τόσο σύντομα στην αγορά ώστε δεν ξέρουμε αν πραγματικά αυτό που αγοράζουμε είναι Ελληνικών συμφερόντων.

  • Τα Primo Gusto δέν είναι εταιρεία αλλά ονομασία σειράς προϊόντων από την Ελληνική Εταιρεία ΜΕΛΙΣΣΑ-ΚΙΚΙΖΑΣ.
   Βασικές μάρκες ζυμαρικών της εταιρίας είναι: η Μέλισσα και η Στέλλα, η σειρά εκλεκτών ζυμαρικών Primo Gusto, η θεσσαλική Deveta, η ιστορική Αβέζ και τα παραδοσιακά προϊόντα Βλάχα.
   http://www.melissa.gr/company/about/
   Τέλος στό μέτρο του δυνατού ενημερώνουμε το site.
   Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

 5. Ελληνικα οσπρια & ρυζια.. Υπαρχει μια εταιρεια στη Βιπε Δραμας που επεξεργαζεται-συσκευαζει Ελληνκκα ρυζια και οσπρια ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΜΕΝΑ λεγετε Διατροφικη Μακεδονιας Θρακης http://www.diatrofiki.com

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...