Οίνοι Στερεάς Ελλάδας

Παραγωγοί και εταιρείες απο τη Στερεά Ελλάδα.

Κάντε κλίκ στις εικόνες για να μεταβείτε στις σελίδες τους.

ΣΩΚΟΣ

Στις πλαγιές του Κιθαιρώνα ..
Παίρνοντας την παλιά εθνική οδό από Ελευσίνα προς Θήβα συναντάμε τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα, ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας στις πλαγιές του, βρίσκουμε την περιοχή Ερυθρές (Κριεκούκι).
Εκεί κάτω από τον Αττικό ουρανό και σε υψόμετρο 450 μέτρων εκτείνονται 5000 στρέμματα με γηγενείς και ξένες ποικιλίες (Σαββατιανό, Ασύρτικο, Ροδίτης, Cabernet, Merlot, Syrah κτλ.), σε αυτή τη γωνιά της Αττικής γης δραστηριοποιείται η οινοποιία ΣΩΚΟΣ από το 1959 χρησιμοποιώντας τον αγαπημένο καρπό της γης που καλλιεργείτε στην περιοχή από την αρχαία Ελλάδα ,αναβιώνοντας τον μύθο του Διονύσου Βάκχου.
Αυτά μας οδήγησαν στη δημιουργία ελληνικών κρασιών με αξιόλογη πορεία στην ελληνική και διεθνή αγορά.

ΚΡΑΣΙΑ ΓΚΑΝΗ

Στο μεσοκλίμα του Δομοκού, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κασσιδιάρη, στην περιοχή της Βαρδαλής, περίπου στο 1920, ξεκινάει η σχέση της οικογένειας Γκανή με τον οίνο, όταν ο Κώστας Γκανής φυτεύει τον πρώτο μικρό σε έκταση αμπελώνα με τις τοπικές ποικιλίες, διαμορφωμένο σε κύπελλο. Από τότε μέχρι το 1940 καταφέρνει να κάνει γνωστό το κρασί σε όλες τις γύρω περιοχές. Στη συνέχεια, το 1967 αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος, ό οποίος φυτεύει σε υψόμετρο 160m ένα μικρό αμπελώνα έκτασης 10 στρεμμάτων, με τοπικές ποικιλίες. Στις αρχές του 2004, ο Βάϊος, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, σαν αποτέλεσμα των αναζητήσεων του, σε συνεργασία με τον γεωπόνο-αμπελουργό Δ. Τσουπέη, εκριζώνει τον παλαιό αμπελώνα και τον αναφυτεύει με ξενικές και ελληνικές ευγενείς ποικιλίες σε γραμμικό υποστυλωμένο σχήμα. Ταυτόχρονα επεκτείνεται με νέες φυτεύσεις εκτάσεως 23 στρεμμάτων σε υψόμετρο 160m με καινούργιες καλλιεργητικές μεθόδους, επιτυγχάνοντας την καλύτερη προσαρμογή των ποικιλιών στο μεσοκλίμα της περιοχής. Όλες αυτές οι επεμβάσεις έγιναν με αυστηρά τεχνικά και επιστημονικά κριτήρια, αφού πρώτα αποκτήθηκε η πλήρης γνώση του terroir, της “αμπελόχωρας” κατά το ελληνικότερο, των κτημάτων, προκειμένου να επιτευχθούν από αυτά οι καλύτερες δυνατές παραγωγές οίνων. Οι αμπελώνες της Γαίας Γκανή είναι υπό βιολογική διαχείριση και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...