ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ 520.
Ο κωδικός με τη μορφή barcode που ξεκινάει απο 520 και βρίσκεται τυπωμένος στη συσκευασία ενός προϊόντος ΔΕΝ σημαίνει οτι το προϊον ειναι απαραίτητα ελληνικό.
Μπορεί ναί μπορεί και όχι.Επομένως ο κωδικός 520 ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ για το κατά πόσο η εταιρεία είναι ελληνική καί τα προιόντα της παράγονται στην Ελλάδα, οπότε ΔΕΝ πρέπει να τον λαμβάνουμε υπόψη στις αγορές μας.Με προσεκτική παρατήρηση σε όσα αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος μπορούμε συνήθως να συμπεράνουμε με ασφαλέστερο τρόπο για το άν η εταιρεία παραγωγής είναι ελληνική ή τουλάχιστον αν το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα.
Σχετικά links πιό κάτω ώστε να ξεκαθαριστεί πλήρως αυτό το ζήτημα που αποτελεί σημείο σύγχισης των καταναλωτών και ορισμένοι το προβάλλουν ώς απόλυτο κριτήριο για τα ελληνικά προϊόντα.
http://www.gs1greece.org/joomla15/DNLfiles/news/PressRelease_EllinikaProionta.pdf
http://www.hoax-slayer.com/product-bar-codes.shtml
Ελλάδα πρίν περίπου 30 χρόνια …..
Τότε δεν υπήρχαν οι πολυεθνικές(τόσες πολλές τουλάχιστον) που υπάρχουν σήμερα στην πατρίδα μας.Ένα προϊόν ήταν συνήθως ελληνικό(ελληνική εταιρεία στην Ελλάδα) ή σε άλλη περίπτωση εισαγόμενο.
Σήμερα όχι μόνο τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αποφεύγουμε αλλά και τα παραγόμενα απο τις πολυεθνικές στη χώρα μας ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αντίστοιχα ελληνικών εταιρειών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Αν δεν υπάρχει κάποιο προϊόν από ελληνική εταιρεία τότε ίσως αναγκαστικά θα προτιμήσουμε κάτι άλλο.
Ελλάδα πρίν περίπου 30 χρόνια …..
Ακόμα και γι αυτό φρόντισε η “Αληλλέγγυα” Ευρωπαική μας Ενωση, αν μην αναγράφεται στο προϊόν η χώρα παραγωγής του π.χ. ” Το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα ” αλλά να αναγράφει στην εττικέτα ” Παράγεται στην ΕΕ ” !!! αντε εσύ τώρα να βρείς ποιά χώρα απο τις τόσες το εχει παράξει, ..και ..δεν σας κάνει εντύπωση γιατί – και ποιοί – ήθελαν να περάσει αυτή η Ρύθμιση ; εμένα πάντως με κάνει καχύποπτο…
Ναι πράγματι υπάρχει αυτή η οδηγία να γράφει “παράγεται στην Ε.Ε.”
Αυτό μας δυσκολεύει στην αναζήτηση των προϊόντων που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Ήταν μία από τις αιτίες που ξεκίνησε και αυτό το ιστολόγιο κι ελπίζουμε να βοηθάει στην επισήμανση των παραγομένων προϊόντων στη χώρα μας.
Είναι να μην σε κάνει αφού τα έχουν διαλύσει όλα στην πατρίδα μας που να όψεται ο καραμανλής που μας έβαλε στη ρημαδιασμένη την ΕΟΚ
Εγώ πάντως θα πρότεινα οι Ελληνικές Επιχειρήσεις να μην υποκύψουν στο ” Παράγεται στην ΕΕ” και να αναγράφουν την χώρα παραγωγής, και όπως και να το κανουμε, άλλο Βουλγαρία, άλλο Λετονία, και άλλο Ελλάδα, ακόμα και σε αυτή την κατάσταση, άλλωστε για πιο ασήμαντα πράγματα μας “ρίχνουν” πρόστιμα, ε! ας φάμε και για κάτι πιο ουσιαστικό.
Πολύ σωστά, άλλωστε ΔΕΝ απαγορεύεται από την Ε.Ε.
να αναγράφουν προαιρετικά και τη χώρα παραγωγής.
Καλό είναι να ελέχγουμε τις συσκευασίες όσο μπορούμε
να γράφουν “Παράγεται στην Ελλάδα” ή ακόμα καλύτερα
“Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα”.Αυτό είναι πιό ξεκάθαρο.
Επίσης μπορεί να υπάρχει ή/και μία διατύπωση όπως για παράδειγμα:
“Παράγεται στή Θεσσαλονίκη από την …Εταιρεία Χ “.
ΚΑλό απόγευμα.
Το ότι το 520…. δεν είναι απαραίτητα Ελληνικό το έχουμε διαπιστώσει. Υπάρχει όμως περίπτωση να είναι Ελληνικό ένα προϊόν και να μην αρχίζει από 520; Αν όχι (που έτσι πιστεύω ότι είναι) καλό είναι να λέμε να ελέγχουμε πρώτα ότι υπάρχει το 520 και μετά να ψάχνουμε για τις λεπτομέρειες που διευκρινίζουν την προέλευση.
Αγαπητέ φίλε ,
φυσικά και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.
Για παράδειγμα σοκολάτες μεγάλης ελληνικής εταιρείας έχουν κωδικό απο 501 και παράγονται στην Ελλάδα.
Δέν είναι ασφαλές κριτήριο ο κωδικός.
Πρέπει να γνωρίζουμε αν η εταιρεία ειναι ελληνική και αν παράγει το συγκεκριμένο προϊόν στην Ελλάδα.
Αν μόνο με τον κωδικό μπορούσαμε να διακρίνουμε τα ελληνικά δέν θα ειχαμε φτιάξει ποτε αυτο το ιστολόγιο.
To barcode αναγραφεται στην συσκευασια. Δεν θα ηταν καλο όπως παλια στην ετικετα που ειναι ραμενη στο ρουχο και αναφερει την συνθεση υφασματος και το μέγεθος να αναγραφεται το ονομα της εταιρειας που το κατασκευασε ; Και μια κομπινα που κανουν Ελληνικες εταιρειες. Εχει παρατηρηθεί και καταγγελθει παλιοτερα ότι εταιρειες αγοραζουν Κινεζικα κοβουν τις ετικέτες αυτές και ραβουν πανω στην κομενη την δικη τους.. Αυτό φαινεται ξεκάθαρα αν το παρατηρήσεις το ρουχο σε εκεινο το σημειο.. Και μια αληθεια που την ζω καθημερινα λογω που η δουλεια μου ειναι κεντρο. Για πηγαίνετε στο κεντρο στα στενα πισω από το ΙΚΑ Πειραιως απογεύματα και κυριακες που ειναι κλειστα τα καταστήματα να δειτε το κατάστημα από οπου αγοράζετε από που αγοραζει ρουχα και σας τα πουλαει σαν Ελληνικα κοβοντας την ετικετα.. Λογω της δουλειας μου ξερω τι παιζει εκει. Και το ποιο νέο στην Κινα.. Σταματησαν να βαζουν ετικετα με το νουμερο και το Made in China απλα τωρα βαζουν ξεχωριστο ετικετακι με το Νο του ρουχου και ετικετα μεγαλη που αναφερει την συνθεση του υφασματος και όχι το made in china. Mια επισκεψη στην περιοχη του κεντρου θα δειτε και πολλα περισσοτερα αν παρατηρήσετε με προσοχη τα ρουχα. Καλη συνεχεια…
Νά σᾶς συγχαρῶ, διότι πέραν τῆς πριμοδοτήσεως τῶν ἑλληνικῶν προϊόντων, πού εἶναι θέμα ζωῆς γιά τήν Χώρα μας, γράφετε ἔστω καί λίγες φράσεις στά ἑλληνικά, δηλαδή στήν πλήρη πολυτονική γραφή.